Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 24 Ιανουαρίου 2018
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Πολιτικός Χάρτης Κεντρική Μακεδονία

Υπό κατασκευή

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πολιτικός Χάρτης
Αξιοθέατα
Δραστηριότητες
Ιαματικά Λουτρά
Διοικητική Υπαγωγή
Μέσα Μεταφοράς
Καταλύματα
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Κεντρική Μακεδονία
Κιλκίς
Πολιτικός Χάρτης: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

15/02/2008
Θεσσαλονίκη

Ομάδα Τεκμηρίωσης

προεπισκόπηση εκτύπωσης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρωτεύουσα: Θεσσαλονίκη
Κάτοικοι νομού: 1.057.825 (απογραφή 2001)
Απόσταση πρωτεύουσας από Αθήνα: 520 χλμ.
Επίσης οι κυριότερες περιοχές είναι: Αγία Τριάδα, Θέρμη, Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Λαγκαδάς, Νεάπολη, Πανόραμα, Πέντε βρύσες, Χαλκηδόνα, Ωραιόκαστρο.
Ο νομός αυτός, έχει να επιδείξει πάρα πολλά ενδιαφέροντα. Ορεινές εξοχές, παραλίες με αμμουδιές, αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, μουσεία, με ξεχωριστά εκθέματα. Ο νομός αυτός προσφέρεται για διακοπές για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητου οικονομικού επιπέδου. Έχει πολυτελή ξενοδοχεία, οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις, πολλά κέντρα ψυχαγωγίας και διαθέτει επίσης σε πολλά μέρη τις ανάλογες εγκαταστάσεις για τους φίλους των θαλάσσιων σπορ. Επίσης και οι φίλοι των ορεινών σπορ μπορούν να έρθουν εδώ, αφού θα τους δοθεί και αυτή η ευκαιρία σε διάφορα μέρη του νομού.
Η πόλη της Θεσσαλονίκης, πρωτεύουσα του νομού και συμπρωτεύουσα της χώρας, πήρε το όνομα της από την αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη, που ήταν σύζυγος του Κάσσανδρου. Η πολιτιστική ζωή της πόλης, είναι ανεξάρτητη και ιδιότυπη σε σχέση με της Αθήνας και συνυφασμένη με την ντόπια παράδοση. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το μεγαλύτερο της χώρας, τα θέατρα, το κρατικό και οι δυο πειραματικές σχολές, , οι μορφωτικοί σύλλογοι, η κινηματογραφική λέσχη και πολλά άλλα, αποτελούν μερικά από τα σημεία αναφοράς της τωρινής πνευματικής κίνησης της πόλης. Ένα ιδιαίτερο γεγονός που γίνεται κάθε χρόνο, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ή Δ.Ε.Π.) η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση των Βαλκανίων έχει ευρύτατη ελληνική και διεθνή συμμετοχή. Με αυτή προβάλλονται χιλιάδες βιομηχανικά, βιοτεχνικά, γεωργικά, κτηνοτροφικά και άλλα προϊόντα. Αξίζει να επισκεφτείτε, τον Λευκό Πύργο, σήμα-σφραγίδα για την πόλη, τα τείχη της ύστερης αρχαιότητας, την θριαμβική αψίδα του Γαλερίου, τους ναούς, Αγίου Δημητρίου, Αχειροποιήτου, Αγίου Μηνά, Αγίας Σοφίας, Αγίου Παντελεήμονα, Αγίων Αποστόλων, Ταξιαρχών, Αγίας Αικατερίνης, Βλαταδών, Αγίου Αντωνίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίου Αθανασίου, Αγίου Χαραλάμπου και τέλος τον ναό της Υπαπαντής, που την ιστορία του νομού αυτού την γνωρίζουμε από το 1531.
Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την ιστορική συνοικία Λαδάδικα, η μόνη που διασώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, δίπλα στο λιμάνι που μετά από αναπλάσεις και διαμορφώσεις κτηρίων έχει μετατραπεί σε χώρο ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αφού όλη η συνοικία στεγάζει εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, παμπ, νυχτερινά κέντρα και κάθε βράδυ η περιοχή κατακλύζεται από επισκέπτες.
Ο ΠΑΟΚ, μεγάλη ομάδα με σχετικά μεγάλη παράδοση στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχει την έδρα της στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης.
Εδώ οι περισσότεροι Θεσσαλονικιοί είναι οπαδοί της ομάδας και κάθε φορά που χτυπά ακόμα μια νίκη η ομάδα τους, όλη η Θεσσαλονίκη "καίγεται", από τις κροτίδες και τα πυροτεχνήματα. Ακόμα η ομάδα έχει και δικό της κανάλι για να δείχνει τις επιτυχίες της μέσα από την δική της συχνότητα. Ακόμη μια ομάδα της Θεσσαλονίκης, ο ’ρης, έχει την έδρα της εδώ, στην Χαριλάου, όπου και αυτή προσπαθεί να γίνει όλο και καλύτερη.
Υπάρχουν όμως και πολλά μουσεία για να επισκεφτείτε, το αρχαιολογικό, το αρχαίων ελληνικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών οργάνων, το μουσείο βυζαντινού πολιτισμού, το κέντρο ιστορίας της Θεσσαλονίκης, με ιστορικά ντοκουμέντα, χάρτες, έγγραφα, γκραβούρες και άλλα, το μουσείο κινηματογράφου, σύγχρονης τέχνης, το λαογραφικό και εθνολογικό, το μακεδονικό σύγχρονης τέχνης, το τεχνικό και πολλά άλλα με πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα από όλο τον μακεδονικό κόσμο.